Како да се одбере вистинската машина за миење садови - Gorenje
затвори
...

Како да се одбере вистинската машина за миење садови

Машината за миење садови станува есенцијален дел од секое модерно домаќинство. Поминаа деновите кога долго во текот на попладнето ги миевме и ги редевме чиниите по ручекот. Брзото темпо на животот нè поттикнува кон други должности и предизвици, така што сега можеме едноставно да си дозволиме нашата машина за миење садови да ја исполни оваа домашна обврска. Таа не само што ги мие и ги суши садовите туку ни заштедува напор, време и, последно, но не и неважно, пари. За да го исполниме сето претходнокажано, треба внимателно и правилно да ја избереме машината за миење садови. Подолу нудиме неколку совети за тоа како да ја изберете вистинската машина за миење садови.

Кога купувате машина за миење садови, дефинитивно треба да земете предвид неколку фактори кои влијаат на конечната одлука и придонесуваат да се направи најдобриот можен избор. Првата одлука е директно поврзана со намената на употребата, како и со локацијата и инсталацијата на апаратот. Колкаво количество садови обично миете и колку често ја користите машината за миење садови, дефинитивно зависи од големината на вашето семејство, индивидуалните навики и вашите потреби. Ако сакате вашата машина за миење садови да го надополни целокупниот изглед на вашата кујна, од суштинско значење е да имате предвид каде ќе ја поставите и да ги изберете вистинските димензии и вистинската големина. Ако сакате да ја интегрирате меѓу постојните кујнски елементи, ќе мора внимателно да ги измерите висината и ширината. Ако не сакате да ја вградите или ако немате ваква опција, може да изберете машина за миење садови што стои одделно и не е вградлива. Во овој случај, дизајнерскиот изглед на вашата избрана машина за миење садови е уште поважен.

Од гледна точка на корисникот, внатрешноста на машината за миење садови е исто така суштинска: флексибилниот распоред на корпите и полиците е неопходен за правилно организирање на садовите и може навистина да ја поедностави секојдневната употреба. Во последните години, развивме вистински богат асортиман на висококвалитетни машини за миење садови за пазарот. Тие се појавуваат во различни дизајни и со различни димензии, а нивниот опсег на цените варира во зависност од технолошката софистицираност, од перформансите и карактеристиките.

Вашата одлука треба да ги земе предвид сите аспекти: купување, инсталацијати употреба

Кога купувате машина за миење садови, пред да ја донесете конечната одлука треба да ги добиете сите достапни информации и да ги споредите машините за миење садови кои се достапни на пазарот. Ако навистина сакате да бидете задоволни со изборот и одбраната машина за миење садови да ги исполни сите ваши очекувања, треба да земете предвид што повеќе фактори при вашата конечна одлука: главната цел на вашата нарачка е клучна.

Ако ви треба машина за миење садови за секојдневна употреба, а вашето домаќинство има многу членови, има смисла ако ја изберете онаа што може да измие колку што е можно повеќе прибор, а да направи колку што е можно помал трошок.

Јасно е дека треба да го имате на ум вашиот буџет и да ја дефинирате највисоката цена која сте подготвени да ја платите при купувањето машина за миење садови.

Пред да донесете одлука, треба да се распрашате за потенцијалните трошоци при работењето на машината за миење садови, како и за нејзината потрошувачка на вода и енергија.

Следната важна информација е просторот со кој располагате бидејќи тоа ќе влијае на типот (вградлива, невградлива) и на посакуваната големина или на димензиите на избраната машина за миење садови.

Исто така, треба да обрнете внимание на квалитетот, периодот на гаранција и на опциите за сервисирање на избраниот модел.

За секого што ужива во мирот на својот дом и лесно се вознемирува од бучавата што ја создаваат различните апарати, важен фактор за одлуката која машина за миење садови да се купи, ќе бидат и нивоата на бучава. Ефикасниот мотор и специјалната звучна изолација ќе се грижат за нивото на бучавата. Повеќето современи машини за миење садови имаат ниво на бучава во опсег од 44  до 45 dB. Бесшумното работење на машината за миење садови е несомнено важен фактор во изборот на вистинскиот модел, особено во модерните домови со кујна што се отвора кон дневната соба или ги комбинира обете простории во еден заеднички простор.

Модерната машина за миење садови со мала потрошувачка рефлектира одговорно модерно општество

Користејќи машина за миење садови во современото домаќинство, со сигурност може да се добие драгоцено време. За поголемиот дел од луѓето, миењето садови е досадна, мачна работа. Иако не можеме целосно да го избегнеме миењето садови, може значително да ја поедноставиме оваа дневна задача со користење модерна машина за миење садови. Старата поговорка „Времето е пари“ дефинитивно не е далеку од вистината. Освен што ќе уживаме во удобноста што таа ја нуди, висококвалитетниот апаратот може да ни помогне да заштедиме пари додека ги миеме садовите.

Дали некогаш сте се запрашале колкаво количество вода истекува при миењето чинии на рака?

И колку вода ќе потроши машината за садови за истиот број чинии? За чистење на еден сет од чинии, машината за садови просечно троши околу 10 литри вода, додека за миење на истиот број чинии на рака трошиме над 75 литри вода! Користењето на машината за садови дефинитивно е поекономично – и многу поеколошка опција. Најефикасните машини за миење садови може дури да користат помалку од 7 литри вода и околу 0,75 kWh електрична енергија за едно полнење.

Разликата е несомнено значителна, особено затоа што мора да земеме предвид дека обично миеме садови секој ден. Точно е дека миењето садови на рака не предизвикува трошок на електрична енергија, сепак греењето на водата значи и трошок на енергија. Машината за миење садови ги мие садовите на повисока температура (70 °C) отколку при миењето на рака, па миењето на садовите е похигиенски. Сите машини за миење садови имаат и функција за сушење што ја елиминира потребата од мачното и времето потребно за бришење на трагите од вода пред да ги ставите чиниите повторно во шкафовите.

Од што зависи висината цената на машината за миење садови?

Главно, цените на машините за миење садови зависат од квалитетот на апаратот, од методот на работа, типот на моторот и од многубројни други кориснички карактеристики.

Правило е дека машините за миење садови со ниска цена ќе обезбедат само основни кориснички карактеристики. Многу напредни кориснички карактеристики се однесуваат на функционалноста на апаратот, како и на неговото работење, па затоа вреди да се разгледа дали сте задоволни со основните функции или ако сакате да искористите одредени надградби на најосновните модели на машини за миење садови.

Обично, поскапите машини за миење садови се поефикасни затоа што користат помалку вода и енергија за време на работата, во споредба со моделите со пониска цена. Овие разлики се најочигледни кај домаќинствата кои користат машина за миење садови секојдневно и се наменети за поставување на поброен прибор за јадење. Наменети за помали количини садови и за поретка употреба, овие разлики не се толку забележливи, особено во однос на потрошувачката на вода. Денес, по правило, енергетската ефикасност е веќе основна карактеристика на повеќето современи машини за миење садови.

Типови и димензии на машините за миење садови

Разликуваме неколку видови машини за миење садови: вградни, полувградни и самостојни. Сите овие се достапни во различни димензии, така што секој корисник може да го најде она што најдобро им одговара на неговите индивидуални потреби. Најраспространетите и најпосакуваните димензии на машините за миење садови се движат од 45 до 60 см во ширина и 82-86 см во висина. Во поголемите машини за миење садови може да поставите чинии и друг прибор на 12 до 16 комплети, додека во помалите, може да се сместат 9 до 11 комплети.

Тесни машини за миење садови

Тесно машини за миење садови се погодни за луѓе кои живеат во многу мали апартмани и кои треба да го искористат максимумот или секој сантиметар простор. Тие може да бидат самостојни или вградни и може да претставуваат совршено решение за секој што поминува многу време надвор од дома, што ретко подготвува оброци и на тој начин никогаш не би ја наполнил машината за миење садови до нејзиниот полн капацитет.

Добрата вест е дека овие модели ги имаат сите предности како и нивните поголеми „соработници“, само со помала големина.

Малата машина за миење садови (со ширина од 45 см) е идеално решение за луѓето кои живеат сами и кои не користат многу садови, а сепак се темелно незаинтересирани да ги мијат чиниите на рака секој ден. Мини машината за миење садови е, исто така, соодветен избор за оние кои не сакаат претерано да ги изложуваат своите чувствителни раце на вода и на хемикалии, било од здравствени или од естетски причини.

 

 

 

 Вградни машини за миење садови

Вградните машини за миење садови може да се вградат под површинската плотна што значи дека ќе добиете драгоцен работен простор. Можете да ја скриете вратата од вашата машина за миење садови зад надворешноста на кујната за беспрекорно да се вклопи во изгледот, па дури и не би се забележало дека ја има во кујната. Таа може да биде целосно вградена, така што контролната табла да биде скриена, или може да се интегрира на таков начин што нејзината контролна табла ќе биде видлива.

Вградните машини за миење садови на Горење се достапни во многу модели и се достапни, ефикасни, квалитетни и технолошки софистицирани асистенти во кујната, така што вие едноставно ќе се вљубите во нив. Тие нудат неспоредлив комфор, можат да се пофалат со долг животен век, заштедуваат енергија и се горди со најсовремениот дизајн.

Самостојни машини за миење садови

Самостојните машини за миење садови се независни апарати за домаќинството. Може да ги инсталирате на посакуваното место заедно со другите кујнски елементи. Може да го изберете оној модел што е привлечен и убаво може да се вклопи во вашата кујна. Бидејќи секоја самостојна машина за миење садови има можност да го отстрани горниот панел, таа може да се инсталира и под работната плоча. Сепак, не може да ги поставите зад другите кујнски елементи или зад надворешниот лик. Изборот на самостојни машини за миење садови е, всушност, мошне широк, така што лесно може да го најдете само оној модел што ви треба и она што отсекогаш сте го сакале.

Најефикасни машини за миење садови

Европските организации на потрошувачи редовно ја тестираат ефикасноста на машините за миење садови. Тие го сторија ова во последните неколку години и повторно ја избраа најефикасната машина за миење садови меѓу 155 селектирани, тестирајќи ги машините за миење садови според нивните основни критериуми: потрошувачка на енергија и вода, времетраење на програмите, ниво на бучава, погодност и квалитет на градбата. Вградната машина за миење садови на Горење Smart Flex се искачи до 8-то место на ова рангирање, што е извонредно достигнување за словенечки производител на машини за миење садови. Благодарение на резултатите за постигната прва класа во тестовите за широка потрошувачка, како и за квалитетот, издржливоста и неверојатниот дизајн, брендот Горење е препознатлив ширум целиот свет.

Како всушност работи машината за миење садови?

Доколку некогаш сте се запрашале како всушност работи машината за миење садови, би сакале накратко да го опишеме нејзиното основно функционирање: во моментот кога ќе ја вклучите, кадата од машината за миење садови почнува да се полни со вода. Водата потоа се загрева до посакуваната температура, во опсег од 40 до 70 °C. Следниот чекор е автоматско отворање на одделот каде што го ставате преферираниот детергент, кој потоа почнува полека да се раствора во водата. Ротирачката пумпа на дното на машината за миење садови осигурува дека со водата со сапуница се испрскани сите садови во кадата за миење садови. Садовите потоа се мијат во вода со сапуница околу половина час. Следен чекор е испумпување на нечистата вода од машината за миење садови и впумпување на нова, чиста вода за плакнење. Ротирачката пумпа, распрснувајќи ја водата наоколу, осигурува дека садовите се темелно исплакнати. Потоа, водата се испумпува и топол воздух циркулира во внатрешноста на машината за миење садови за да се исушат садовите. Иако може да звучи невообичаено, садовите измиени во машината за миење садови се почисти отколку кога би се миеле рачно бидејќи високите работни температури ефикасно ги отстрануваат сите нечистотии и ги уништуваат повеќето бактерии.

Производи за машината за миење садови

За да ја одржуваме нашата машина за миење садови во оптимална состојба за работа и да осигураме дека нашите садови излегуваат како нови, како и да го продолжиме нејзиниот животен век, треба да инвестираме во нејзиното одржување и во соодветни производи за машини за миење садови, како што се: сол за машина за миење садови, висококвалитетни детергенти, раствори за плакнење и сл.

Солта за машина за миење садови е активна состојка додадена на процесот на миење садови со цел да се омекне тврдата вода. Содржи природни состојки, претежно натриум хлорид и честопати и масла од агруми. Водата што излегува од мрежите за водоснабдување е обично тврда, како резултат на тоа предизвикува наслојки од варовник на различни делови од машината за миење садови, како и на садовите. Солта за машина за миење садови всушност не влегува во машината за миење садови, туку тече низ нејзиниот дел за омекнување, обезбедувајќи натриум за јонската размена во машината за миење садови која се одвива во делот за омекнување. Кога ќе се направи обновување со натриум, во текот на работењето се одвива привлекување и заробување на јоните на магнезиум и калциум во тврдата вода. Кога садовите се мијат со мека вода, потребни се помалку хемиски агенси. Солта за миење садови е неопходна состојка при миењето на садовите во машината за миење садови. Повеќето современи машини за миење садови имаат вграден сензор кој детектира ниско ниво на сол и ги предупредува корисниците кога треба да го надополнуваат. Треба да знаете дека солта за миење садови не е иста со кујнската што ја користиме при подготовка на храна. Големината на гранулата за сол во машината за миење садови е поголема и гарантира дека солта се раствора побавно, додека таа е, исто така, ослободена од други додатоци содржани во солта наменета за прехрана (натриум јодид, магнезиум хлорид и други средства против стврднување) кои можат да ги оштетат деловите за јонска размена или да ги инхибираат нивните перформанси. Затоа не се препорачува употреба на кујнска сол во машината за миење садови.

Покрај солта за машина за миење садови, средствата за плакнење овозможуваат да не остануваат дамки од вода на садовите по миењето, што инаку ги забележуваме главно на чашите и на садовите од нерѓосувачки челик. Современите машини за миење садови автоматски ги известуваат корисниците дека треба да додадат раствор за плакнење.

Запомнете ги предметите кои никогаш не треба да ги миете во машината за миење садови

Не е препорачливо да се мијат дрвени предмети во машината за миење садови, како што се дрвени табли за сечкање, лажици, чинии и слично. Дрвото е природен материјал кој не реагира добро на топење во топла вода и на хемикалии. Ако миете дрво во машината за миење садови, тоа побрзо ќе испука (дури и по првото миење!) И ќе стане неупотребливо.

За да спречите гребење и оштетување, избегнувајте го ставањето садови или предмети од кристално стакло во машината за миење садови. Наместо тоа, многу е подобро да ги миете овие предмети рачно.

Исто така, не се препорачува миење на тавите од леано железо и на тефлонските тави во машината за миење садови, бидејќи чувствителните тефлонски облоги се склони кон оштетување, а оштетените тефлонски тави не се погодни за употреба и се штетни за здравјето.

Исто така, предметите изработени од бакар не треба да ги миете во машината за миење садови, бидејќи материјалот ќе го изгуби оригиналниот сјај и тоа може да ви го уништи денот. Секогаш мијте ги бакарни предмети рачно.

Термосадовите се уште еден вид садови што секогаш треба да ги миете рачно! Високите температури ќе ја оштетат термичката заштита и вашите термоси нема да бидат во состојба да обезбедуваат топлинска изолација.

Исто така, внимавајте на ножевите. Висококвалитетните ножеви не се евтини и веројатно не сакате високите температури и хемикалии да ги уништат нивните сечила.

Никогаш не заборавајте да ги извадите етикетите од садовите пред да ги ставите во машината за миење садови! Остатоците од хартија и лепак може да се заглават во филтрите и да претставуваат вистински ризик за оштетување на машината за миење садови.

Ако ја изберете вистинската машина и ако се грижите за неа, машината за миење садови ќе ви служи добро многу години, без оглед на тоа колку често ја користите. Со избирање на машината за миење садови на Горење ќе добиете незаменлив асистент кој ќе ги сработи тешките работи во кујната додека вие ќе можете да се олабавите и да го поминете времето така како што сакате.

Посетете не
Facebook
YouTube
Споделете
Facebook
Бидете информирани
RSS
Prijava na novice
Месечни акции и промоции
Месечни акции и промоции