Домашен чипс од сладок компир
Следниот викенд, кога ќе се подготвувате да гледате филм во вечерните часови, пробајте го овој чипс! Едноставен за правење, вкусен и без калории.
Состојки:
- 2 големи слатки компири
- 2 лажици стопено кокосово масло
- 2 лажички сушен рузмарин или други ароматични зачини
- 1 лажиче чиста морска сол
Загрејте ја рерната на 200°С. Излупете ги слатките компири и изрежете ги мошне тенко (рачно или со машина за сечење). Во голема длабока чинија, потурете ги слатките компири со кокосово масло, рузмарин (или со друг зачин што го претпочитате) и со сол.
Наредете ги парчињата чипс од сладок компир во еден ред во садот за печење покриен со хартија за печење. Печете 10 минути, потоа свртете ги парчиња и печете уште 10 минути. Во последните 10 минути, внимателно погледнувајте го чипсот и извлечете ги сите парчиња кои стануваат кафени, сѐ додека сите парчиња не се испечат.
Совет:
Колку потенко ќе го исечете слаткиот компир, толку покрцкав ќе биде чипсот.
Лична фабрика за совршен вкус: вградни рерни
HomeMade oблик. Карактеристичната заоблена форма е една од најголемите предности на рерните од Gorenje. Инспирирани од традиционалните фурни на дрва, таа овозможува топлиот воздух да се движи слободно. Бидејќи храната е рамномерно загреана и од сите страни, секогаш е совршено приготвена: крцкава однадвор и сочна во внатрешноста.
Можеби би сакале да прочитате: