Што е поефикасно: рачното миење садови или во машината за садови? - Gorenje
затвори
...

Што е поефикасно: рачното миење садови или во машината за садови?

ДОМАШНИ ОБВРСКИ
24.3.2017

Да се мијат садовите на рака или со машина за миење садови? Одговорите се разликуваат. Некој кој мора да се грижи за десет или повеќе прибори за јадење секој ден, не може да го замисли животот без сигурна машина за миење садови, додека некој што користи само неколку прибори за јадење дневно, може да мисли дека поседувањето машина за миење садови е бесмислено.

Долго пред да се измисли машината за миење садови, миењето на раце беше единствениот начин да се исчистат садовите.

Но денес машината за миење садови се смета за стандарден кујнски апарат - што за некого е важно како фрижидер или рерна.

Ако имате семејство, машината за миење садови ќе ви го олесни животот. Покрај тоа, со машината за миење садови може да заштедите до 10 дена од вашето време годишно, што можете да го поминете релаксирајќи се со вашето семејство.

Еве пет корисни факти за заштедите што можете да ги уживате ако ѝ дозволите на вашата машина за миење садови да ги исчисти вашите чинии.

  • Штеди пари: миењето на садовите во машина за миење садови, а не на рака, може да ги намали сметките за комунални услуги.
  • Штеди време: Полнењето и пуштањето на машината за миење садови троши помалку време од миењето на раце.
  • Штеди вода: Машините за миење садови употребуваат само 1/6 од водата што се користи при миење на раце на садовите.
  • Штити од бактериите: Машините за миење садови ги чистат садовите при високи температури на вода што не можат да се постигнат при миење на раце (медицинскиот третман на луѓето заразени со бактерии може да стане комплициран, што ќе доведе до подолг престој во болниците и зголемени трошоци за здравствена заштита).
  • Ја чува животната средина: Со намалување на потрошувачката на водата, машините за миење садови исто така помагаат да ги заштитиме нашите езера и океани. 

Статистика: миење на раце наспроти машина за миење садови

Бидејќи за потрошувачите се важни фактите и бројките, тука се и некои интересни информации што содржат поширока слика за сите придобивки од миењето на садовите со машина за миење садови.

Статистичките податоци покажуваат дека можете да ги намалите сметките за комунални услуги за 50 евра и да заштедите повеќе од десет дена од вашето време годишно. Машината за миење садови користи само 1/6 од водата што се користи за време на миењето садови на раце, а просечната бројка на бактерии на рачно измиените садови изнесува околу 390 по чинија (машината за миење садови: една бактерија по чинија).

Исто така, ја споредивме потрошувачката на вода и енергија при целосно полнење на машината за миење садови, што е еквивалентно на дванаесет комплета за јадење, миени рачно и со машина за миење садови. Резултатите покажаа дека потрошувачката на вода и енергија е многу повисока во случај на рачно миење садови.

Горди сме што имаме најефективна машина за миење садови.

Тестот за миење садови, спроведен од неколку европски здруженија на потрошувачи, членови на независното Меѓународно истражување за потрошувачи и тестирање (ICRT), се осврна на ова прашање: дали рачното миење садови е поефикасно од употребата на машина за миење садови, или пак е обратно?

Тие тестираа 155 машини за миење садови на реномирани брендови и ги споредија во категории релевантни за целокупната извонредност на корисничкото искуство и едноставноста за користење. Најважна категорија за тестирање беше ефикасноста на миењето. Покрај значителните количества чисти прибори за јадење, резултатот од тестот беше откритието дека меѓу сите 155 тестирани модели, SmartFlex машината за миење садови од Gorenje, произведена во Словенија, е најефективната машина за миење садови.

Можеби би сакале да прочитате:

Посетете не
Facebook
YouTube
Споделете
Facebook
Бидете информирани
RSS
Prijava na novice