Одржување на летна гардероба - Gorenje
затвори
...

Одржување на летна гардероба

ДОМАШНИ ОБВРСКИ
9.6.2020

Костумите за капење и  летните обувки како апостолки и гумени сандали може да ви послужат многу години, сè додека ги следите основните правила на одржување. Дали знаете како да се грижите за нив?

Облеката за пливање е наменета за капење и сончање, и токму овие две активности оставаат најмногу траги на ткаенината. Морската сол, хлорираните базени и кремите за сончање можат многу брзо да го уништат костимот за капење. Еластичноста на ткаенината е намалена, може да се појават избледени и жолтеникави дамки. Се препорачува да го соблечете мокриот костим за капење по капењето и да го замените со сув. Исто така, темелно исплакнете го костимот за капење со вода од чешма после секоја употреба за да ја измиете морската сол и/ или хлор од ткаенината. И имајте на ум дека иако костимите за капење се наменети за сончање, избегнувајте да ги исушите на директна сончева светлина. Ова, исто така, во голема мера ќе го продолжи нивниот животен век.

Треба да се внимава при нанесување на средството за сончање, бидејќи може да остави жолти дамки на костимот за капење, кои честопати тешко се отстрануваат - дури и миењето во машина за перење не ги отстранува. Дома, измијте го вашиот костим за капење со рака во млака вода. Додадете неколку капки детергент за алишта. Ако е можно, избегнувајте да ги миете во машината за перење или да ги измиете само со многу нежна поставка за програма за перење. Не користете омекнувач на ткаенина при миење, бидејќи може сериозно да го намали квалитетот на еластичната ткаенина.

Истото може да се каже и за летните обувки - измијте ја солта и хлорот од нив со вода од чешма и ако е можно, чувајте го надвор од директна сончева светлина.

Сламените капи и шешири кои ги носиме на плажа, исто така, бараат грижа. И тие се малку деликатни. Со самото носење, секоја сламена капа ќе се извалка (барем малку). Но, пред да ги засукате ракавите и да започнете со  чистење на капите, треба да откриете со која слама се справувате. Не сите слами се креираат и изработуваат исто ( на пример има шантунг слама, слама од Панама, рафија слама, коноп, морска трева, слама Тојо ...), односно тие имаат различно ниво на издржливост и отпорност на вода. Проверете дали на вашата капа има етикета што вели дека може да се исчисти со вода. Доколку нема, треба да обрнете внимание на затегнатоста на ткаењето. Лабавиот ткаат веројатно не е толку силен како фино ткаен.

При чистење на сламена капа треба да се започне со чиста, сува крпа. Избришете ја секоја површина на нечистотија, прашина и остатоци. Ако вашата капа е светла боја, користете бела крпа. За темна сламена капа, можете да користите и потемна крпа. Ако нечистотијата бара повеќе од само брзо површно чистење, можете да користите чиста, влажна крпа. Можете исто така да користите мала количина сапун за садови и вода за чистење, но во овој случај, ве советуваме прво да испробате мала површина на капата и да бидете сигурни дека е во ред да продолжите. Кога користите влажна крпа за бришење, треба да се придржувате до кружна или спротивна насока од стрелките на часовникот за да избегнете оштетување на шемата на ткаењето. Последниот дел е ист за целата летна облека - исушете го под сенка, подалеку од директна сончева светлина.

WaveActive машините за перење од Gorenje се направени за да се стави крај на валканата работа на ефективен, лесен и еколошки начин.

WaveActive машините за перење користат напредни технологии за супериорни резултати на перење:

  • Уникатно дизајнираниот барабан во комбинација со брановидните 3D ребра ја омекнуваат ткаенината и овозможуваат најнежно перење.
  • IonTech ја користи моќта на природниот процес на јонизација, што овозможува оптимални резултати во перењето, без висока температура и без употреба на дополнителни хемикалии.
  • SteamTech за дополнителен третман со пареа која ги намалува наборите, алергените и бактериите.

Можеби би сакале да прочитате:

Посетете не
Facebook
YouTube
Споделете
Facebook
Бидете информирани
RSS
Prijava na novice
Месечни акции и промоции
Месечни акции и промоции