Најдобри 5 совети за одржување на вашата пегла нова и чиста - Gorenje
затвори
...

Најдобри 5 совети за одржување на вашата пегла нова и чиста

ДОМАШНИ ОБВРСКИ
22.1.2018

Денес тешко дека постои домаќинство што нема пегла за алишта. Вашата омилена облека сигурно ја обожава пеглата. Но, кој е најдобриот начин да се задржи овој мал помошник во врвна форма??

1. Пред пеглање, проверете го типот на материјалот, којшто е означен на етикетата и одберете ја вистинската температура. Ако симболот на етикетата е „• / синтетички влакна“, користете ја најниската температура; со симболот „•• / свила - волна“, користете ја средната поставка; со симбол „••• / памучна ткаенина“, користете висока температура. Ако парчиња прегреана ткаенина останат на површината за пеглање, препорачуваме нивно отстранување со загревање на површината за пеглање, сѐ додека не биде многу жешка, а потоа површината да ја истриете со чиста памучна крпа.

2. Функцијата за самочистење го олеснува одржувањето. Кога се пегла со пареа, може да се формираат наслаги од бигор, особено кога се користи тврда вода од чешма. Некои пегли се опремени со патрони за сол. Солта ги модифицира груткуте од бигор, така што се формираат помали кристали кога водата се загрева. Ова ги прави наслагите полесни за чистење.

Некои пегли исто така се опремени со посебно копче за отстранување на бигорот. Во овој случај, деактивирајте ја функцијата на пареа, пополнете го резервоарот со вода и загрејте ја пеглата. Притиснете го копчето и нежно протресете ја пеглата над мијалникот или над кадата за да ги измиете сите нечистотии. При просечна употреба на пеглата, овој процес се препорачува на секои две недели; ако водата е особено тврда, треба да се применува почесто.

3. Додавање оцет во резервоарот на пеглата - да или не? Иако оцетот може да ги раствори наслагите од бигор, производителите на железо советуваат да не се користи во апаратите, бидејќи исто така може да биде агресивен кон другите делови на пеглата и да предизвика нивно нагризување (гумените и другите внатрешни делови).

4. Што да направите кога пеглата, поради несоодветното одржување, веќе не пушта пареа? Ако пеглата е затната со наслаги од бигор до таа мера што функцијата за самочистење не е ефективна, јавете се во овластен сервисен центар.

5. Редовна замена на патронот. За да се избегне нефункционирање на пеглата, препорачуваме редовно да ја користите функцијата за чистење и редовно да го менувате патронот за омекнување на водата, ако вашата пегла е опремена со патрон.

Пеглите од Gorenje овозможуваат оптимално лизгање врз површината на секаков вид текстил и супериорни резултати од пеглањето. Ако имате проблеми со гужвање, одберете пеглање со јони. Пеглите од Gorenje се опремени со алуминиумска површина со керамички слој збогатен со кристали од турмалин.

Можеби би сакале да прочитате:

Посетете не
Facebook
YouTube
Споделете
Facebook
Бидете информирани
RSS
Prijava na novice
Месечни акции и промоции
Месечни акции и промоции