Како да го извлечете максимумот од вашата машина за миење садови? - Gorenje
затвори
...

Како да го извлечете максимумот од вашата машина за миење садови?

ДОМАШНИ ОБВРСКИ
15.12.2020

Машината за миење садови е навистина голема иновација. Иновацијата што беше смислена пред околу сто и триесет години сè уште ни заштедува многу време, напор, енергија и вода. Сепак, повеќето машини за миење садови би можеле да бидат уште поефикасни доколку корисниците ги следат следниве совети и трикови.

Се прашувате што треба да знаете за машините за миење садови? Во теорија, наполнете ги со валкани садови, додадете детергент (во каква било форма) и притиснете копче. Не е тоа? Па, не баш. Ако не сакате да останете со „чисти“ чинии кои се уште се прекриени со остатоци од храна или дамки на чашите, ви предлагаме да обрнете внимание на овие едноставни совети кои ќе ви помогнат да извлечете максимум од машината за миење садови.

Избришете ги остатоците од чиниите

Како што обично е наведено во упатството за употреба (кое обично никој не го чита), повеќето машини за миење садови и способноста за миење се загрозени кога оставате премногу остатоци од храна на садовите. Иако ова може да изгледа очигледно, бришењето на останатата храна од чинијата пред да ја ставите во машина за миење садови е една од навиките што треба да ги научите и примените. Постои и добра страна - не мора прво да ги исплакнете садовите, за тоа ќе се погрижи високата температура во машината за миење садови.

Проверете го снабдувањето со вода

Дали вашите чисти чаши и чинии се полни со бигор? Тврдата вода може да влијае на тоа. Ако вашите садови се уште се валкани откако ќе ги измиете во машина за миење садови, проверете го снабдувањето со вода. Ако имате потешка вода, користете дополнителен омекнувач на вода за да спречите дамки и талог од бигор. Исто така, секогаш користете детергенти кои не се штетни за околината.

Полнете ја машината, но направете го тоа на паметен начин

За да добиете максимално искористување на енергијата и ефикасноста на вашата машина за миење садови - како што е наведено во упатството за употреба - треба да ја наполните со садови. Сепак, треба да го сторите тоа на попаметен начин - премногу садови можат да го блокираат распрскувачот и да спречат вода да стигне до сите површини, што може да донесе неочекувани резултати за перење.

Циклусите на перење постојат со причина

Ако вашата машина за миење садови не е најновиот модел опремен со супер паметна технологија, сензори и не е автоматизирана, како и за сè друго, веројатно ќе бара од вас да го изберете вистинскиот циклус за садовите што ги миете. Повеќето машини за миење садови имаат некаков редовен циклус за нормално перење, циклус за валкани садови за кои е потребно длабинско чистење и полесен циклус за деликатни садови. Исто така, можно е да имате еколошки циклус на миење за заштеда на енергија. Ако вашите садови не се премногу валкани, можете да изберете еко опција или циклус на кој садовите се мијат на пониски температури, бидејќи тоа ќе резултира со помали сметки за електрична енергија.

 

(Основно) одржување е потребно

Машините за миење садови не се апарати за кои не е потребно одржување. За да се избегнат неправилно функционирање, протекување и/или оштетување, тие треба да се чистат периодично. Ако забележите заглавени остатоци од храна, остатоци од детергент, талог од бигор на внатрешниот механизам на машината за миење садови, тоа значи дека е време да ја исчистите. Не ви требаат специјални хемикалии за оваа задача, само стартувајте ја машината за миење садови на нормален циклус на миење користејќи две чаши оцет наместо детергент. За темелно чистење, можете да ги избришете внатрешноста и мрежите со раствор на оцет и сода бикарбона. Или користете специјална програма, ако вашата машина ја има истата, како што е програмата за самочистење на Горење.

Добра работа што треба да се запомни е да се провери дали има затнување на мозоци. Тие обично се јавуваат во распрскувачот и цревото, а отстранувањето е обично едноставно. Само користете четка или игла за да го отстраните затнувањето.

Изберете ja најдобрата машина за миење садови за себе

Не се сите машини за миење садови исти. Доколку преферирате апарати што се погодни за употреба, погледнете ги новите SmartFlex машини за миење садови од Gorenje. Тие имаат неколку трикови во ракавот што ќе ви овозможат да се потпрете на овие сигурни сојузници во кујната. Дополнително, тие се прилагодуваат на вашите потреби со голем број функции и прилагодувања на флексибилниот ентериер.

Корпите на SmartFlex машините за миење садови од Gorenje се опремени со обележани подвижни елементи и прилагодлив изглед на корпите за полесно полнење. Секој детаљ е внимателно дизајниран за да се олесни начинот на одржување на садовите. Опремени со три корпи, тие овозможуваат миење до 16 комплети садови истовремено. Целосно флексибилниот ентериер овозможува различни опции за полнење, лесен е за употреба, а ефектите за перење се подобри за 30% благодарение на третиот распрскувач.

Тие ќе ви помогнат кога брзате. Брзата програма наречена SpeedWash ќе ги измие садовите за само 15 минути. Совршено е за миење садови откако сте биле домаќини на голем број луѓе во вашиот дом.

Целосно квалификувани да ја завршат работата за вас.

Новите машини за миење садови од Gorenje се инспирирани од модерниот начин на живот. Доволно флексибилни за да се справат со која било задача, тие беа создадени имајќи ја на ум динамиката на секојдневниот живот.

Тие целосно се прилагодуваат на вашите секојдневни потреби, нудејќи ви бројни функции и целосно прилагоден ентериер. Изобилството карактеристики ќе ви дадат време да уживате во работите што ви се поважни во животот отколку миењето садови.

Можеби би сакале да прочитате:

Посетете не
Facebook
YouTube
Споделете
Facebook
Бидете информирани
RSS
Prijava na novice
Месечни акции и промоции
Месечни акции и промоции