Да го направиме перењето едноставно. Водич за почетници за чисти алишта. - Gorenje
затвори
...

Да го направиме перењето едноставно. Водич за почетници за чисти алишта.

ДОМАШНИ ОБВРСКИ
23.8.2018

Перењето на алиштата за првпат може да изгледа како застрашувачка задача. Вие дефинитивно не сакате да завршите со розови кошули или со набрани џемпери. Затоа, побаравме од нашите експерти да го состават овој едноставен водич кој за еден миг ќе ве претвори во професионалец за перење алишта!

Сортирајте ја облеката. Можеби сте слушнале за ова: пред перење, треба да ја сортирате облеката според бојата и материјалот (светла и темна, деликатна). Ова ќе ви овозможи да ја перете облеката на најсоодветни температури и да користите различни циклуси за перење без нешто да оштетите.

Претходно третирање на дамките. Пред да ја ставите облеката во машината за перење, прегледајте ја дали има дамки. Многу полесно е тие да се отстранат, ако претходно ги третирате со отстранувач за дамки.

Прочитајте ја етикетата за нега. Некои облеки може да се чистат само на хемиско чистење, некои само да се перат, додека други не се нежни воопшто. Сортирајте ги и перете ги според упатствата за нега. Вашата машина за перење има совршена програма за секој вид. Меѓутоа, ако имате некои парчиња алишта кои можат да се чистат само на суво, неопходна е посета на најблискиот сервис за хемиско чистење.

Не преоптоварувајте ја машината. Облеката има потреба од простор за движење за да се добијат најдобрите резултати од перењето. Ако ја преоптоварите вашата машина, може да се случи вашата облека да не биде исчистена како што треба.

Изберете ја вистинската температура на водата. Може да користите топла вода (60-95°C) за крпи, постелнина, кујнски крпи и сите други облеки кои не се деликатни. Топлата вода (40-60°C) е најдобра за бела и светло обоена облека и постудената вода (30°C или помалку) за обоени и темни алишта. Ако не сте сигурни, секогаш може да ја проверите ознаката за нега.

Користете детергент и омекнувач. Не претерувајте со количината на детергент. Повеќе детергент не значи и почиста облека. Прочитајте ги упатствата на резервоарот за детергент или уште подобро, инвестирајте во машина за перење која ќе ви помогне да ја пронајдете точната доза. Ако сакате вашата облека да биде екстра мека и воздушеста, исто така, може да додадете омекнувач за ткаенина или малку оцет.

Не оставајте ја влажната облека премногу долго во машината. Извадете ја влажната облека од машината за перење и исушете ја колку што е можно побрзо, откако ќе заврши циклусот на перење. Во спротивно, може да почне да мириса непријатно.

Сушење на вашата облека надвор или во машина за сушење алишта. Ако не сте сигурни која облека треба да ја ставите во машината за сушење и која не треба да ја ставите во машината за сушење, проверете го овој краток водич.

WaveActive машините за перење од Gorenje се направени за да се стави крај на валканата работа на ефективен, лесен и еколошки начин.

WaveActive машините за перење користат напредни технологии за супериорни резултати на перење:

  • Уникатно дизајнираниот барабан во комбинација со брановидните 3D ребра ја омекнуваат ткаенината и овозможуваат најнежно перење.
  • IonTech ја користи моќта на природниот процес на јонизација, што овозможува оптимални резултати во перењето, без висока температура и без употреба на дополнителни хемикалии.
  • SteamTech за дополнителен третман со пареа која ги намалува наборите, алергените и бактериите.

Можеби би сакале да прочитате:

Посетете не
Facebook
YouTube
Споделете
Facebook
Бидете информирани
RSS
Prijava na novice
Месечни акции и промоции
Месечни акции и промоции