Митови за кујната: Каде се вклопува рерната? - Gorenje
затвори
...

Митови за кујната: Каде се вклопува рерната?

ДОМ
13.10.2021

Ако планирате или дизајнирате нова кујна, треба да обрнете многу внимание на апаратите и на нивното поставување. Особено на вградната рерна, бидејќи тоа може да има големо влијание на вашиот простор за готвење и врз искуството од готвењето.

Секоја кујна треба да претставува разнолик и практичен простор бидејќи готвењето, јадењето, пиењето, чистењето и дружењето се случуваат во кујната. Едно нешто што повеќетомина дизајнери најпрвин го прават е да нацртаат груба скица на подот на просторот бележејќи посебни забелешки за прозорците, вратите, таваните и отворите. Зошто? Бидејќи одредени апарати треба да се постават на ѕидовите, а не на прозорците и треба да бидете сигурни дека имате доволно простор за да ги отворите вратите на елементите и на апаратите, а тие да не го попречуваат протокот или распоредот на целиот дизајн на кујната.

Кујнскиот триаголник

Потоа, тука е таканаречениот работен триаголник – врска помеѓу трите главни работни области во просторот за готвење – фрижидерот, шпоретот (плоча и рерна) и мијалникот. Додека мијалникот и фрижидерот се малку полесни за поставување бидејќи има различни модели во врска со нивниот избор, треба да се посвети поголемо внимание на рерната – особено на вградната.

„Рерните често се наоѓаат под или веднаш до плочите за готвење“, објаснува нашиот експерт за рерни во Горење, додавајќи: „Бидејќи шпоретот често претставува извонредна карактеристика на просторот за готвење, обично останува место во централниот дел од просторијата. Рерната само ја надополнува, но мора да го стори тоа со стил и практичност “.

Изберете ја рерната што соодветствува на вашите потреби

Рерната треба да соодветствува на вашите потреби. Колку често имате намера да ја користите, за што имате намера да ја користите и што очекувате од неа. Асортиманот на рерни на Горење е широк, од најосновните модерни рерни до рерни со карактеристики за самочистење и со програми за пареа што внесуваат оброци во ресторан во вашиот дом. Откријте го асортиманот на рерните на Горење тука.

Основите во прв план

Првото нешто прво. Осигурајте се дека имате доволно простор на некој од ѕидовите или простор во елементите за сместување на рерната што сакате да ја инсталирате според нејзината големина. Ако рерната користи природен гас, размислете каде треба да биде поставен излезот за гас. Бидејќи работата на рерната е да ја загрева храната – честопати подолго време – не ја инсталирајте во близината на предмети што не сакаат топлина – првиот што ви паѓа на ум е фрижидерот. За среќа, надворешноста на рерната генерира топлина од околу 90 до 100 Целзиусови степени, што е релативно ниска температура во споредба со внатрешноста на рерната. Како и да е, при планирањето на поставувањето на рерната треба да бидете сигурни дека ѕидните облоги, работните површини и елементите околу рерната можат да ја издржат наведената температура.

„Прашањето што ми го поставуваат најмногу е следново: дали е безбедно да се вгради рерната во дрвен шкаф?“ вели нашиот гуру за рерни, одговарајќи: „Секако, јас сум поборник за вградување на рерната во дрвен шкаф. Тоа е одличен начин да заштедите простор во секоја кујна, создава убав чист изглед и може да биде многу практично, бидејќи горните елементи обезбедуваат простор за садовите за готвење што вам ви се потребни “.

Стандардите се важни и прават вашиот избор да биде лесен

Искрено кажано, вградливиот отвор за рерната е едноставна кутија зацврстена со изведена рамка. Повеќето вградните рерни се изработуваат за стандардни отвори од 60 или 90 см што ја олеснува нивната инсталација. На овој начин, рерната се вметнува во специјално креираниот јаз без оглед на марката на вградливиот елемент на кујната. Покрај споменатите две стандардни големини, можете да најдете и помали рерни кои ќе одговараат на јаз од 45 см, бидејќи се дизајнирани да ги задоволат потребите на оние со ограничен кујнски простор.

Планирајте ги вашите електрични приклучоци однапред

Потоа, треба да се земе предвид и електричната енергија. При инсталирање на рерната, првата работа треба да биде прицврстувањето на приклучокот на кабелот за напојување. Се препорачува да инсталирате вертикално плоснат приклучок на самото место за да имате повеќе простор зад него. Нашите експерти советуваат да проверите и да се уверите дали има отпор во вати што е соодветен за максимална апсорпција на рерната (овие податоци може да се најдат во упатството или на плочката на рамката на рерната).

Соодветната вентилација е, исто така, многу добредојдена за секој вид рерна, затоа обидете се да ја инсталирате рерната во шуплината на таков начин што обезбедува доволно проток на воздух.

Ергономијата е исто така важна

Секоја инсталација на рерната има свои добри и лоши страни. На пример, рерните под работната површина овозможуваат да се избегне зафаќање на работните делови и да овозможат простор, но можат да бидат понапорни ако треба постојано да се наведнувате за да ја соберете приготвената храна.

Ѕидните рерни се популарни бидејќи можат да се наредат една над друга или една до друга (ако одлучите да имате повеќе од една). Меѓутоа, тие ќе предизвикаат да изгубите простор за складирање, но ќе овозможите многу поергономско пријателско решение. А што се однесува на ергономијата и практичноста – едно место што често се занемарува во кујната се аглите – тие можат да бидат одлично место и вреди да се земат предвид за инсталирање на рерната, бидејќи малку дополнителен простор ќе направи високата единица да изгледа помалку робусна и додава убав детаљ во аголот.

Инсталирањето на рерната најмногу зависи од наменетата употреба. Ако го користите поретко, исто така, тоа може да биде малку надвор од патот.

Можеби би сакале да прочитате:

Посетете не
Facebook
YouTube
Споделете
Facebook
Бидете информирани
RSS
Prijava na novice
Месечни акции и промоции
Месечни акции и промоции