Дали апаратите за домаќинство можат да заштедат за домаќинството? - Gorenje
затвори
...

Дали апаратите за домаќинство можат да заштедат за домаќинството?

ДОМ
5.2.2021

Истражувавме, дали - и колку - можете да ги намалите сметките за електрична енергија ако го замените стариот голем апарат за домаќинство со нов поефикасен? Кога ќе се исплати оваа инвестиција?

Апаратите за домаќинство се типични потрошувачи на електрична енергија. Некои апарати се постојано вклучени (фрижидер, замрзнувач), затоа трошат голема количина електрична енергија. Кога купувате нов апарат, се исплати да се изберат оние што припаѓаат на повисока енергетска класа (A ++ или слично/подобро). Тие обично се малку поскапи во споредба со другите и помалку ефикасни апарати, но инвестицијата обично се исплати за неколку години или помалку преку заштеда на трошоците за електрична енергија.

Најголемите потрошувачи на електрична енергија, без кои не можат домаќинствата, се фрижидерите и замрзнувачите, како и машините за миење садови, машините за перење, машините за сушење и рерните. Се разбира, би можеле да се откажете од машина за сушење и да ги сушите алиштата надвор, но ако на пример се откажете од машина за миење садови, значително би ја зголемиле потрошувачката на енергија и сметката за електрична енергија, бидејќи миењето на рацете е до четири пати помалку ефикасно.

Потрошувачката на електрична енергија зависи од ефикасноста на секој апарат за домаќинство и е прикажана на енергетската налепница на апаратот. Се разбира, ефикасноста зависи и од големината, староста и начинот на употреба.

Користејќи необработени податоци за трошоците за електрична енергија, проценивме приближно колку би можеле да ги намалите сметките за електрична енергија ако го замените стариот неекономичен апарат за домаќинство со најефикасниот апарат на пазарот.

Заштедете стотина евра - годишно

Да претпоставиме дека ги имате сите потрошувачи на електрична енергија во вашето домаќинство, вклучувајќи фрижидер, машина за перење, машина за сушење, замрзнувач, рерна и машина за миење садови. Ако сите овие апарати се постари од десет години, тие веројатно спаѓаат во најлошите енергетски класи. Според просечната годишна потрошувачка на секој апарат, претпоставуваме дека вкупната потрошувачка на енергија е околу 3000 kWh годишно. Со претворање на ова во цена на електрична енергија, во зависност од спецификите на секоја земја и дистрибутерот на електрична енергија, износот е неколку стотици евра. Во земјата на потекло на брендот Горење, Словенија, срцето на Европа, таквата потрошувачка може да чини околу 450 евра годишно.

Со замена на сите овие апарати со најефикасните апарати, тоа би ја намалило вкупната потрошувачка на околу 1650 kWh електрична енергија, или скоро 250 евра во вредност. Ако сакате да се стремите кон повеќе и да се одлучите за најефикасните апарати - во класа А +++ (или подобро) - трошоците за електрична енергија ќе се намалат на околу 150 евра (приближно 1000 kWh годишно).

Два пати проверете ја пресметката

Заштеда на (неколку) стотици евра годишно звучи добро. Но, за да ги остварите овие заштеди, прво мора да инвестирате. Набавката на шест нови големи енергетски ефикасни апарати за домаќинство би чинела околу 2.500 евра. Ова значи дека апаратите ќе се исплатат за помалку од 10 години, во зависност од тоа колку се ефикасни апаратите што ги купувате.

Најмногу има смисла да се заменат стариот замрзнувач и фрижидер, бидејќи тие се три до четири пати понеекономични во споредба со моментално најефикасните модели. Следно на списокот треба да биде рерната, бидејќи спаѓа во категоријата најголеми потрошувачи на електрична енергија кај сите апарати за домаќинство - особено ако ја користите на дневна основа.

Во оваа споредба, ние ги занемаривме сите други предности што ги носат современите апарати, затоа ве молиме земете ги во предвид кога купувате нови апарати.

Редот и дисциплината исто така носат заштеди

Во секој случај, секогаш можете да заштедите пари, без оглед колку се ефикасни вашите апарати ако ги користите и одржувате правилно. Составивме неколку совети и за тоа. Проверете ги на овој линк.

Животот е комплициран. Да го направиме одржувањето на алиштата поедноставно.

WaveActive машините за сушење од Gorenje се направени за да се заврши работата на ефективен, лесен и еколошки начин. WaveActive машините за сушење користат напредни технологии за супериорни резултати на сушење:

  • Програми дизајнирани да ги освежат влакната на алиштата за да ги омекнат и да ги намалат наборите.
  • IonTech кој го исполнува воздухот со негативно наелектризирани јони кои ќе ги отстранат најголемиот дел од алергените и бактериите.
  • SteamTech овозможува дополнителен третман со пареа за многу помеки алишта.

Сите WaveActive машини исполнуваат високи еколошки стандарди и се карактеризираат со енергетска ефикасност до максимум A +++ -10% енергетска класа. Уживајте во омилените работи. Оставете ни го перењето алишта нам.

Можеби би сакале да прочитате:

Посетете не
Facebook
YouTube
Споделете
Facebook
Бидете информирани
RSS
Prijava na novice
Месечни акции и промоции
Месечни акции и промоции