7 совети за чист воздух во вашиот дом - Gorenje
затвори
...

7 совети за чист воздух во вашиот дом

ДОМ
18.9.2020

Дали знаевте дека дури и во вашиот дом дневно можете да бидете изложени на голем број загадувачи на воздухот? Овие загадувачи можат да настанат од мебел, од градежни материјали, од мувла и од наслаги на мувла, па дури и од освежувачи на воздух. Како тогаш да го подобрите квалитетот на воздухот во вашиот дом за да се чувствувате пријатно во него? Еве неколку совети кои ќе ви помогнат веднаш да ги намалите надразнувачките супстанци во воздухот во домот:

1. Чувајте ги прозорците отворени. На овој начин ќе спречите надразнувачките супстанции да останат затворени во просторијата. Дури и неколку минути во текот на денот можат да помогнат, но ако почувствувате потреба, можете да направите поголем провев со отворање прозорец од спротивната страна на собата, ако ја имате таа можност.

2. Често смукајте. Бидејќи килимите и теписите делуваат како сопствени филтри за воздух, фаќајќи прашина и други остатоци во нивните влакна, се препорачува да ги чистите барем еднаш или двапати неделно со правосмукалка опремена со ХЕПА филтер. Ако се одлучите за цврст под наместо теписи по цела должина на собата, тоа може да ја намали количината на алергени во вашиот дом.

3. Засадете собни растенија за свеж воздух. Растенијата се природни филтри на воздух. Одгледувањето неколку собни растенија може да направи чудо во подобрувањето на квалитетот на воздухот во вашиот дом. Малите растенија и лилјаните (кои цветаат во затворени простории) и големите палми се најдобра опција за извлекување на загадувачите од воздухот во просторијата. Да не го спомнуваме ефектот што го имаат растенијата врз целокупната благосостојба на луѓето.

4. Редовно менувајте ги филтрите за воздух. Ова ќе ви помогне правилно да ја одржувате опремата за вентилација и климатизација и да ја зголемите нивната ефикасност.

5. Користете вентилација. Повеќето загадувачи на воздухот доаѓаат од кујната, па затоа е добра идеја да го вклучите аспираторот пред да ја загреете рерната и оставете го да работи уште неколку минути откако ќе завршите со готвењето. Исто така, се препорачува да користите вентилација во бањи и тоалети ако имате можност да го сторите тоа.

6. Помалку користете свеќи или камин и забранете пушење во вашиот дом. Намалувањето на изворите на загадувачи на воздухот е најдобриот начин за подобрување на квалитетот на воздухот.

7. Користете прочистувач на воздух. Ставете го во просторијата што најмногу ја користите во вашиот дом, бидејќи овие уреди, особено прочистувачот со јонизатор, можат да задржат иритирачки честички што можат да предизвикаат симптоми на алергија. Веројатно нема да можете да ги отстраните сите алергени, но можете да ги намалите, што може да ви помогне да го решите проблемот.

Свеж воздух за вашето семејство

Свеж воздух полн со енергија во спалната соба или во канцеларијата е нешто што мора да го имате овие денови. Прочистувачите на воздухот Горење се одличен избор за поголеми простории, во зависност од моделот. Тие се лесни за движење и го подобруваат квалитетот на воздухот во просторијата секогаш кога ви треба. На овој начин ќе се грижите за вашето здравје и ќе го забрзате процесот на размислување.

Можеби би сакале да прочитате:

Посетете не
Facebook
YouTube
Споделете
Facebook
Бидете информирани
RSS
Prijava na novice